Защо не са всички софтуерни продукти които държавата използва с отворен код?

Защо софтуерът платен от данъкоплатеца който е част от всекидневната работа на нашата демократична държава е скрит от публични очи?

Държавната администрация е най-големият клиент на софтуер в България. Така че защо софтуерът платен от данъкоплатеца който е част от всекидневната работа на нашата демократична държава е скрит от публични очи? Има две страни за отговор на този въпрос. Защо правителството прави софтуер на затворени платформи и защо след като го направи не отваря кода за общността.

Използване на отворен код

Много по лесно е да се допринесе към отворения код когато е направен на отворена платформа. При положение че е възможно да се отвори кода на VBScripts (Visual Basic за приложения ) би имало повече инерция и посрещнато по топло от платформи с по живо онлайн общество като PHP, Ruby и Python. Въпреки това все по често държавата търси затворени платформи от "корпоративен клас" което праща държавата към затворен код тракторя.

Прозрачност като пречка

Отварянето на кода излага агенциите на потенциала от критика от милиони високотехнологични критични мнения. Докато не публикуваният код не предизвиква абсолютно никаква заплаха на днешния политически климат. Кое бихте предпочели вие ?

Това може да се промени като правителствените служители се упълномощат с повече разбиране за и оценяване на добродетелите на отворения код.

Защо не са всички софтуерни продукти които правителството използва с отворен код?

Защото цялата бизнес верига е направена така че да създава софтуер със затворен код. Технологията позволи сътрудничеството на открито много лесно в последните години и като резултат екосистемата на отворения код експлодира.

Като с всички технологии държавата е все още с няколко години след преобладаващата тенденция.